Новини

     Грамоти първа и втора степен получиха талантливите ни ученици Росица Славева от 3 в клас и Дани Йорданов от 6 а клас за постигнати изключителни ...
С много и различни инициативи и тържества учениците от училището ни отбелязаха 151-годишнината от обесването на Васил Левски и показаха, че тачат и свято пазят в ...

ЕДНА "СВЕТУЛКА" КАТО СЛЪНЦЕ!

 

 

 

НИКОЛ ЕМИЛОВА ЕМИЛОВА 6В КЛАС 

                                                    ЕДНА "СВЕТУЛКА" КАТО СЛЪНЦЕ!

 

          „В нощните състезания сме като светулки“ - каза тя, когато ми описваше своя спорт – ориентирането. После  си дадох сметка, че по време на целия ни разговор наистина ми приличаше на светулка, която обаче грее като слънце. Светят очите й, усмивката й, грее цялото й лице.

          НИКОЛ ЕМИЛОВА ЕМИЛОВА е ученичка в 6в клас в нашето училище. Класен ръководител й е Кирил Кьосев, а от първи до четвърти клас – Надежда Божкова.

          Състезател е в отбора по ориентиране на клуб „Руен - 92“ в Кюстендил. Неин треньор е Георги Бургов. Тръгва по състезания първо с баща си още осем-деветгодишна, после става и редовен член на клуба. Минава през участия в категориите „Жени 10“, „Жени 12“ и „Жени 14“.

          Спортното ориентиране е спорт, в който от състезателя се изисква да се ориентира в непозната местност сред природата с помощта на карта и компас. Целта е да се открият и посетят в определен ред контролните точки, отбелязани по предварително очертан маршрут, като се избира възможно най-бързият път, наречен вариант. Класирането се определя по времето, за което състезателите са преминали своя маршрут от старта до финала през всички контролни точки. Състезанието проверява уменията за навигация, концентрация и бягане на състезателите. Нужно е високо равнище на физическа дееспособност и добра скорост на бягане. Състезателите тръгват през не по-малко от една минута и получават картата си известно време след старта.

          Никол участва на средна и дълга дестинация в класическо, нощно и ски ориентиране. Голяма школа за нея са и паралелните й тренировки в Спортен клуб по биатлон в Сапарева баня.

          Почти всеки уикенд с малки изключения Никол е по състезания. Трупа опит и награди… Справя се отлично и вече я канят в по-големи отбори в София и в Благоевград. „Колко е мъничка, си помислих, а вече е затрупана с медали!“ Правя снимки на медалите и се удивлявам – та те са от цялата страна, има отборни, индивидуални, национални и международни. Освен от различни отбори в страната, състезанията се организират и от Българската федерация по ориентиране. Всеки отбор участник събира точки, а при определен брой се връчва купа. В семейството на Никол и това на чичо й има общо три купи. И двете семейства в пълен състав упражняват този спорт.

          Първият й медал от индивидуално участие е от СКО „Маратонец“ – Пазарджик от 2018 година. И оттогава медалите се трупат и чертаят една успешна спортна пътека, която явно изглежда гладка и равна, но само хора спортисти знаят какво означава това. Огромно желание, силна воля и сериозна организация на времето, с което разполага. Защото Никол е и ученичка. Освен че ходи на училище редовно и е отличничка, тя посещава и уроци по математика, английски език, школата по пиано при Яна Чинова. Участва и във вокалната група „Рила Войс“ в училището с музикален ръководител Таня Камбурова. С изненада разбрах, че пише стихове и рецитира прекрасно…   

          На въпроса ми кога си почива и играе, Никол отговори, че не обича да си губи времето с безцелни занимания. Приятели има, а в състезанията се запознава с интересни личности… Там участват хора в различни възрасти, каза тя – от най-малки деца с родителите си, до много възрастни – на повече от 75-години… Така в Юндола се запознава и със Станимир Беломъжев – български състезател по ски ориентиране и ски бягане, трикратен европейски шампион и световен шампион. И въпреки цялата й заетост – училище, уроци, репетиции, тренировки, състезания, това прекрасно момиче доброволно помага и в магазина на родителите си, понякога до късно вечерта. Разказва колко й е интересно, смята, че има ли желание, човек намира време за всичко! Тя е едно щастливо дете, надраснало възрастта си, отрано ориентирано в живота, и следва с усмивка своя път…

          Трябва да си много упорит и организиран, много витален и амбициран, за да постигаш всичко това! Дали спортът си казва думата?! Защото възпитава дисциплина и отговорност. Дали домашното възпитанието й е дало всички тези качества?! Защото безценен е примерът на родителите! Убедена съм - има го и едното и другото!

          Върви напред, слънчево момиче! Откривай котите пред себе си, превземай все така упорито върховете в живота си! Ние, твоите учители, се възхищаваме на трудолюбието ти.

          Гордеем се с теб, Никол!

 

                                                                                           Мариана Александрова

 

https://www.youtube.com/watch?v=gVU2AglIQSE      ВИДЕО

"Хайдути", Христо Ботев - в изпълнение на Никол Емилова

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=KJsQqwo7_a0      ВИДЕО

"Опълченците на Шипка", Иван Вазов - в изпълнение на Никол Емилова

 

https://www.youtube.com/watch?v=RTnDv7ghXZ4      ВИДЕО

"Поздрав за дядо Ангел", Никол Емилова - в изпълнение на авторката