Новини

Уважаеми родители, откриването на новата учебна 2023/2024 година ще започне на 15.09.2023 г. в 09:30 часа в двора на училището. Ние, учителите на ОУ "Неофит Рилски" се ...
На 12 септември 2023 година (вторник) от 17:00 часа ще се проведе родителска среща с родителите, чиито деца през учебната 2023/2024 година ще бъдат ПЪРВИ КЛАС. Моля, ...

ЛАЗАРОВДЕН И ЦВЕТНИЦА В УЧИЛИЩЕ

„Лаленце се люлее

 на зелено ливаде.

 Не е било лаленце,

 най е било детенце.

 Стани, стани, детенце,

 да погледаш лазарки!“

                    /народна песен/      

 

Учениците от 4а клас с ръководители Весела Банова и Таня Фердинандова съвместно с Историческия музей в гр. Дупница представиха двата най-цветни празника в народния календар – Лазаровден и Цветница. Те подготвиха и изнесоха богата и интересна програма, рецитираха и пяха, облечени в национални носии. По интригуващ начин децата разказаха за съживяването на Лазар и за магичната сила на върбовите клонки. Бе представен и обичаят лазаруване.

Националните костюми, с които децата се представиха, са от богатия фонд на училището, формиран от много години насам. Според мнението на специалистите от етнографския отдел на музея те са истинска ценност не само за училище „Неофит Рилски“, но и за целия град.

Забележителни  бяха старанието и ентусиазмът на малките изпълнители и на техните учителки.

През годините нашите ученици са редовни посетители на етнографската експозиция и на други временни изложби в Историческия музей в Дупница.

Събитието бе отразено в регионалните вестници „Вяра“ и „Струма“.