Новини

На 5 юни 2021 в парк „Рила“ в Дупница се проведе първият етап от традиционното национално състезание по спортно ориентиране за ЧЕРЕШОВА КУПА „КЮСТЕНДИЛСКА ...
МЕРИ-ИЗАБЕЛ ЖИВКОВА – солистка във вокалната група, участва за първи път в конкурса „ЗВЕЗДИ В РАДИОТО“ на радио Благоевград и се класира на трето място в ...

ЛАЗАРОВДЕН И ЦВЕТНИЦА В УЧИЛИЩЕ

„Лаленце се люлее

 на зелено ливаде.

 Не е било лаленце,

 най е било детенце.

 Стани, стани, детенце,

 да погледаш лазарки!“

                    /народна песен/      

 

Учениците от 4а клас с ръководители Весела Банова и Таня Фердинандова съвместно с Историческия музей в гр. Дупница представиха двата най-цветни празника в народния календар – Лазаровден и Цветница. Те подготвиха и изнесоха богата и интересна програма, рецитираха и пяха, облечени в национални носии. По интригуващ начин децата разказаха за съживяването на Лазар и за магичната сила на върбовите клонки. Бе представен и обичаят лазаруване.

Националните костюми, с които децата се представиха, са от богатия фонд на училището, формиран от много години насам. Според мнението на специалистите от етнографския отдел на музея те са истинска ценност не само за училище „Неофит Рилски“, но и за целия град.

Забележителни  бяха старанието и ентусиазмът на малките изпълнители и на техните учителки.

През годините нашите ученици са редовни посетители на етнографската експозиция и на други временни изложби в Историческия музей в Дупница.

Събитието бе отразено в регионалните вестници „Вяра“ и „Струма“.