Новини

     Грамоти първа и втора степен получиха талантливите ни ученици Росица Славева от 3 в клас и Дани Йорданов от 6 а клас за постигнати изключителни ...
С много и различни инициативи и тържества учениците от училището ни отбелязаха 151-годишнината от обесването на Васил Левски и показаха, че тачат и свято пазят в ...

ПАТРОННИЯТ ПРАЗНИК 2021 – АПОТЕОЗ НА ВИСОКИЯ ДУХ НА УЧИЛИЩЕТО

Отче Неофите, ти си бил като мен, 

ала толкова буден и умен. 

Освети този празничен ден,  

укроти духовете безумни! 

  

Научи ме със чест да измина 

и за мен отредения век, 

да съм горд от великото минало 

и да бъда достоен човек! 

  

Научи ме на доблест, учителю, 

да обичам езика ни свят 

и да видя Земята с очите ти, 

да позная с какво съм богат!

                       Мариана Александрова

 

          20-ти май. Трепет и вълнение в училище! „Върви, народе възродени…“ пеят сърцата ни. Студеното дъждовно утро не помрачава празничното настроение! Радост блика от лицата и ни обединява както всяка пролет. Празнуваме патрона на училището! Името Неофит Рилски е общото основание за гордост. А училището – нашият втори дом, е на повече от 120 години!

          Богат е нашият концерт, талантливи са децата ни! Водещите – петокласниците Димитър Зарев и Христина Войнова, откриват тържеството.

          Рецитал на групата по художествено слово на Емилия Панайотова, която изготви и сценария на тържеството. Звучат стихове за живота и делото на нашия патрон. Енциклопедична личност – учител, преподавател по славянски езици и богословие, иконописец, елинист, книжовник, автор на речници, на първата българска граматика и на други учебници, географ, създател на първия глобус в България. Огромна е заслугата му за развитието на просветното дело и на българската книжовност.

          Директорът Бистра Стойкова с емоционално слово поздравява всички. Послание за преодоляване на препятствията по трудния път към знанието, за нови успехи, за достойнство и човечност. А наградите, които връчва, са толкова много! Грамоти и книги. 18 ученици и 12 учители. И ситни капки дъжд добавят в грамотите: "По вода да ви върви!"

          Големи успехи постигнахме – в олимпиади, конкурси и състезания – областни и национални. Прекрасни са нашите деца! По традиция на церемонията по закриване на учебната година ще има още наградени.

          Третокласниците! Рецитират прекрасно. Римуваната реч завладява – стихове за празника. Деа Димитрова – трети „а“ – „Родина“ от Младен Исаев. Трепетно. Силно. Изпълнено с гордост.

          Най-малките ученици – първокласниците, рецитират стихове за буквите. „Ние вече сме грамотни!“ И училищната сграда се усмихва! Нейните очи – прозорците, се пълнят с радостта от гласовете на децата. Дворът ехти от ритмите на чудесните песни на вокалната група „Рила Войс“ на Таня Камбурова - музикален педагог с национална известност. Солистите – Божидара, Деа, Алекс и Мери-Изабел. Прекрасни гласове! Пет изпълнения.

          Изведнъж – смяна на децибелите. Силни емоции. „Денс машийн“ на Александър Димитров! Човекът без възраст, всеобщият любимец Сашо. Първият хип-хоп хореограф! Малки, големи и още по-големи ученици. Техните атрактивни модерни танци винаги взривяват публиката. Звън в стъклата! Отклик в сърцата. Викове на възторг и радост.

          И - о-о-о-о! Неподражаем глас на цигулка… ту нежен, ту възторжен. „Върви, народе възродени!“ – тази вечна мелодия! Връща ни толкова назад – към Възраждането. Изпълнението на Валенсия Руменова от седми „в“ е пленително. И всички запяват. Патриотични нотки в гласовете. Красиво и омайващо!

          И „Молитва за България“ – логично и обединяващо. Изпълнение на певицата Сияна Кирилова от четвърти „а“ клас и … сълзи в очите!

          Отклик на молитвите в песен и стих – гръмва българската музика! Извечна и чудна! Завихря се в танци… Ех тези наши, тези вълшебни български танци! Израз на всичките ни надежди за добро. Ще ни има! Ще пребъде България! Виждаме го в тези красиви момчета и момичета – от първи до седми клас! Танцьорите от Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Дани“ към училището с техния неуморим художествен ръководител Воин Войнов. Нашият Воин! Дупнишкият. Националният. Хореографът с международна известност.

          Танцуват сърцата, танцуват цъфналите храсти. Трептят прекрасните народни носии. Плетат чудни стъпки стройните талантливи наши деца! Ще има Пролет! Още много пролети ще има! И този празник все така ще е апотеоз на високия дух на нашето любимо родно училище!

 

Мариана Александрова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А Нео - помощник портиерът, остана на пост пред входа.