Новини

Уважаеми родители, откриването на новата учебна 2023/2024 година ще започне на 15.09.2023 г. в 09:30 часа в двора на училището. Ние, учителите на ОУ "Неофит Рилски" се ...
На 12 септември 2023 година (вторник) от 17:00 часа ще се проведе родителска среща с родителите, чиито деца през учебната 2023/2024 година ще бъдат ПЪРВИ КЛАС. Моля, ...

ТАЛАНТЛИВИТЕ ДЕЦА НА УЧИЛИЩЕТО! ТРАДИЦИЯТА ПРОДЪЛЖАВА!

 

Карина и Габриел – гордост за нашето училище!

 

 

 

Две талантливи деца – Карина Спасова от седми клас и Габриел Зашев от пети – са гордост за училище „Неофит Рилски“! С поредица от престижни награди в конкурси за рисуване през 2020 година те бележат особено забележим връх в традиционно високите постижения на възпитаници на училището!

Голямо значение за процъфтяването на таланта и на двамата има участието им в дупнишкото Арт ателие „Дон Кези“  с ръководител художничката Елена Марулевска.

 

Кари развива таланта си в ателието от втори клас и показва завидни умения. Нейни рисунки са на челни места в училищните табла. В четвърти клас участва в редакционния екип на училищния вестник „Будно око“ и проявява висока активност. Нейните рисунки и стихове са във всеки брой на вестника! В пети клас Карина вече владее множество техники в изобразителното изкуство и умело пресъздава всякакви сюжети. Тя е член на Фондация „Димитър Бербатов“ през 2017 и 2018 година.

Поредицата от национални, международни и световни отличия включва участието й в Световен конкурс за детска рисунка на Фондацията за мир и сътрудничество на ООН „За по-безопасен свят – присъединете се към силите на ОДПЗЯО“, а нейната рисунка участва в изложба в двореца „Хофбург“ във Виена; Втори национален конкурс „Вяра и упование“ – гр. Русе; Национален конкурс-изложба на тема „Към звездите“, гр. Ловеч; Отлично представяне в Проект „Нарисувани приказки“ на НЧ „Роден край – 1931“ и НЧ „Братя Миладинови – 1917“, София; Национален конкурс за детска рисунка „Планетата Земя – безценен дар“ на Международен екологичен форум „Сребърна 2020“ – гр. Силистра; Конкурса „Моят отпечатък. Моят глас. Моят избор“ на Сдружение за споделено учене ЕЛА,  съфинансиран от Европейския съюз и проект Bridg 47; Национален конкурс „През девет планини в десета“ на Национален парк Пирин – гр. Банско; Международен конкурс „Чисти ръце“ в Иран; Национален ученически конкурс „Национален парк Рила – познат и непознат“ – 2020;  Конкурс за портрет, посветен на 185-годишнината от рождението на Николай Павлович, гр. Свищов и други.

 

 

Габриел Зашев също посещава Арт ателието и също като братовчедка си Карина носи таланта в гените си, както казва преподавателката им Елена Марулевска. Той е само в пети клас, но има постигнати големи успехи. Обича графиката и живописта, творбите му далеч надхвърлят възрастта. С тях е завоювал десетки призови места и награди от национални и международни конкурси, между които Международен конкурс „Чисти ръце“ в Иран; Международен конкурс за изкуство на тема „Вълшебният приказен свят“ 2020 в Сърбия, където Габриел се състезава с 313 произведения от 23 държави в света и печели второ място; Конкурс „Натура 2000 в България – нови хоризонти“; Конкурс „Аз и моите приятели – животните“ – съвместна инициатива на Национален дворец на децата и Фондация „Четири лапи“; Четвърти международен конкурс „Моята българска бродирана риза 2020“, организиран от БУ „АзБуки“ в Рим и Колеферо към Културна асоциация „Асен и Илия Пейкови“, Италия; Конкурс за детска рисунка, организиран от КОХИНОР – България, на тема „Любим сезон“. Класираните 12 рисунки от конкурса са включени в календар КОХИНОР 2021; Специална грамота за оригинално участие в конкурс с рисунка на тема „Атомната енергия в помощ на природата“; Второ място в Международния конкурс за детска рисунка PICASSO ART CONTEST – WATER COLOR ART CONTEST 2020, Индия; Конкурс „Река Дунав през детските очи“; Конкурс на Община Дупница „Рисуваме героите на Вазов“ по случай 170 години от рождението му; Първа награда в Конкурс за портрет, посветен на 185-годишнината от рождението на Николай Павлович в Свищов и други.

 

 

 

 

*

И още един наш възпитаник - Денис Георгиев от седми клас, участник в ателието, доказва своята дарба в множество конкурси за рисунка. В някои от тях печели второ място и поощрителни награди.